• Verkennen | Verhalen | Vormgeven | Verwonderen | Vieren

DOESLIEF, het woord van 2020!

We kunnen twintigtwintig gerust beschouwen als een verloren jaar. Sportaccommodaties en sportscholen op slot, geen theatervoorstellingen, de kroegen vergrendeld en voorlopig nog geen uitzicht op dorpsfeesten en festivals. 

Uitweg voor spontaniteit

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik merk dat mijn balans is verstoord. Vijf dagen hard werken is nooit een probleem geweest. Dus ook thuis niet. Maar, ik hou het altijd goed vol in de wetenschap dat er een weekend aanstaande is waarbij je een rijkelijk gevulde menukaart aan vermakelijkheden krijgt voorgeschoteld. Natuurlijk is een rustig weekend fijn en af en toe zeker ook nodig. Maar, je weet dat er een ontsnappingsroute is. Een uitweg voor spontaniteit. 

Pais en vree

Het leven is zeker een stukje saaier geworden, dus ja, ook ik wend me wat meer tot de sociale media. Normaal gesproken zie je dan dat een medium als Facebook vaak wordt misbruikt als podium voor het botvieren van onvrede of de start van een klaagzang. Nu is het allemaal pais en vree. Iedereen deelt de mooiste initiatieven van plaatsgenoten die bewoners van een woonzorgcentrum vermaken met een gangbingo of buitenconcert. Of van gezinnen die dierbaren op afstand verrassen met een leuk pakketje op de stoep. Of van concurrenten in de horeca die samenwerken om lunchgerechten te bezorgen. 

Weer oog voor elkaar

Mijn stagebedrijf van bijna dertig jaar geleden heeft het ooit gepresteerd om een krant uit te brengen met alleen maar positief nieuws. Ik weet dat het een hele toer was om sommige berichten te herschrijven. Het mooie is vooral dat je leert om door een andere bril te kijken. En – vergeef mij als je net één van jouw dierbaren hebt verloren of zelf heel ziek bent geweest – dat is toch het goede van de coronacrisis. We hebben weer oog voor elkaar, steken onze medemens de helpende hand toe en staan te trappelen om de lokale middenstanders vooruit te helpen. 

Oude fouten

Daarom doe ik graag vanaf dit podium de oproep om ‘DOESLIEF’ te benoemen tot woord van 2020. Al vind ik als creatieve taalvirtuoos – zoals ze me hier hebben gedoopt – zelf coronacrisis (mooie alliteratie) en de anderhalvemetersamenleving (mooi lang) eigenlijk nog wel mooier. Maar ‘DOESLIEF’ is de ultieme samenvatting van al die goede inspanningen. Van professionals in de zorg tot de gewone burger die zijn buurvrouw voorthelpt. En stiekem ook omdat ik weet dat we weer in oude fouten vervallen als al die ellende straks achter de rug is. Dan gaan we gewoon weer bumperkleven, ambulancepersoneel en politieagenten lastigvallen, verre vliegvakanties boeken en ander asociaal gedrag vertonen. 

Kan ik rekenen op jouw stem?

Dus, ik nomineer ‘DOESLIEF’ bij deze als Woord van 2020. Want, in 2021 weten we niet eens meer wat het betekent. Mocht Van Dale het opnemen in de lijst van 20 uitverkoren woorden, mag ik dan rekenen op jouw stem? 

Kale klets
Rudi Buitenkamp

Geef een antwoord